Updates rondom Extreme Networks vanuit Texas: dit was Extreme Connect

Updates rondom Extreme Networks vanuit Texas: dit was Extreme Connect

Een aantal weken geleden vond het End User event “Extreme Connect” plaats in het bruisende Fort Worth, Texas. Extreme Connect staat al enkele jaren bekend als hét event van het jaar als het gaat om nieuwe technologieën, product updates en kennisdeling.

Ook dit jaar werden er heel wat zaken aangekondigd, gaande van kleine updates in het ExtremeCloud IQ beheersplatform tot innovaties rond artificiële intelligentie. Wij geven je hieronder graag een kort overzicht

Updates in ExtremeCloud IQ

Het vlaggenschip van Extreme Networks, ExtremeCloud IQ, krijgt weer heel wat updates. Een opvallende is deze keer rond alles wat WiFi visualisatie is.

Al jaren, sinds Aerohive HiveManager, zit er een planningstool in de software. Echter was deze wel aan wat vernieuwing toe. En zo geschiedde, in de laatste versie van ExtremeCloud IQ zit er een tool waarmee je in real-time kan visualiseren wat je coverage zal zijn, zelfs in 3D. En wanneer het netwerk operationeel is, zie je ook wat de huidige settings doen in jouw omgeving.

Nu, heel wat klanten tekenen hun omgeving in in een gespecialiseerde tool zoals Ekahau of Hamina. Ook Kappa Data doet site surveys voor haar partners gebruikmakende van deze tools. In de nieuwe versie kunnen ook Ekahau en Hamina bestanden rechtstreeks ingeladen worden in ExtremeCloud IQ zodat je geen dubbel werk hoeft te doen.

Een ander veelvoorkomend probleem bij Wireless installaties, is roaming. Wanneer roamt een client van een specifieke AP naar een andere? Waarom ging het fout? Waarom blijft mijn client “hangen” op een bepaalde AP? Allemaal vragen die een wireless engineer heel vaak krijgt. Het grootste probleem is dat die engineer er niet is wanneer dergelijke problemen voorkomen. Daarom is data juist zo belangrijk om terug te keren in de tijd en deze problemen te gaan inzien.

In de nieuwe ExtremeCloud IQ update wordt ook het roaminggedrag historisch weergegeven op een visuele manier. Zo kan je perfect inzien wanneer een client geroamd heeft, en of dit op een goede manier verlopen is.

UZTNA

Een ander hot-topic in de security markt is ZTNA. ZTNA staat voor Zero-Trust Network Access. Een manier om mensen remote op een veilige en gecontroleerde manier toegang te geven tot zowel on-prem als SaaS applicaties.

ZTNA is geen nieuw concept en heel wat van onze klanten gebruiken reeds ZTNA oplossingen om de eindgebruiker op een veilige manier te laten verbinden met hun applicaties. Echter gaat Extreme Networks net een stapje verder, door de U van Universal toe te voegen.

Het idee bij UZTNA is dat er één policy gedefinieerd wordt om zowel users on-site als remote op een veilige manier toegang te geven tot zowel het netwerk als de applicatie. Je start met het definiëren van een policy (bv een bepaalde groep users in Entra ID). Vervolgens configureer je de Network Access Control (welk VLAN ID?) zodat users via een wired of wireless verbinding de juiste policy krijgen, waarna je de applicaties definieert die een user remote kan gebruiken. Uiteraard met alle fine-tuning erbij (locatie, host-checking,…)

Extreme Labs

Het laatste aspect die we willen bespreken in deze korte update, is Extreme Labs. Extreme Labs is een nieuw incubatie- en innovatiecentrum dat is ontworpen om Extreme-technologie te laten zien naarmate deze dichter bij commerciële beschikbaarheid komt. Extreme Labs is opgericht als een ruimte waar de toekomst van IT kan worden verbeeld, geïnnoveerd, gecreëerd en getest. Het team, dat bestaat uit de innovatieve geesten van ons Office of the Chief Technology Officer (OCTO) en experts van heel Extreme, brengt uiteenlopende expertise samen om prototypes te maken die technologische grenzen verleggen en IT-uitdagingen oplossen.

Een van de eerste producten die via Extreme Labs naar voor gedragen wordt, is Extreme AI Expert. AI Expert is een vorm van generative AI die integreert met ExtremeCloud IQ en de kennisdatabank van Extreme Networks. Het is een soort ChatGPT, maar dan van Extreme Networks.

 

Extreme AI Expert zal jouw nieuwe expert zijn op vlak van alles wat met Extreme Networks te maken geeft. Het laat jouw gesprekken voeren over best practices inzake configuratie, inzichten in het netwerk, clients die een slechte netwerkervaring heeft,… Je vraagt de AI engine wat je graag wil, hoe je dat wil zien, en deze genereert een antwoord voor jou.

Extreme AI Expert is gevoed met alle product documentatie, de GTAC knowledge base en werkt op basis van een LLM die ontstaan is uit een samenwerking tussen Intel, Microsoft en Extreme Networks zelf. Deze LLM is heel specifiek getraind op expertise vanuit Extreme Networks, maar ook op generieke netwerk troubleshooting. Dit stelt je in staat om via een integratie met ExtremeCloud IQ ook gerichte vragen te stellen over zowel configuratie, monitoring, client experience,…

Wanneer je denkt aan netwerkrapportage, zijn er uiteraard al heel wat mogelijkheden die je nu al kan gebruiken. Echter vereist elke omgeving net iets andere inzichten, maar ook een andere manier hoe deze weergegeven moet worden. Met AI Expert kan je op maat gemaakte rapporten genereren aan de hand van data die relevant is voor jouw specifieke omgeving.

Extreme AI Expert is momenteel onderdeel van Extreme Labs, wat wil zeggen dat het nog volop in ontwikkeling is. Dit was een kleine sneak peek die er alvast heel belovend uitziet.

Wanneer AI Expert effectief beschikbaar is voor het grote publiek mag je zeker een update van Kappa Data verwachten en komen we terug met alle details.

Conclusie

In deze blogpost kreeg je een algemeen overzicht van alle nieuwtjes op vlak van Extreme Networks die aangekondigd werden tijdens de Connect User Conferentie. Op korte termijn mag je een mooie update verwachten binnen ExtremeCloud IQ samen met de lancering van UZTNA.

Mocht je na het lezen van deze blogpost nog vragen hebben, aarzel dan zeker niet om het contactformulier hieronder in te vullen. We nemen ze graag met je door!

Geen reacties

Geef een reactie