Case Study: optimale luchtkwaliteit in scholen!

Case Study: optimale luchtkwaliteit in scholen!

HOGENT, een Vlaamse hogeschool, inspireert en stimuleert leerkrachten en studenten dagelijks om op hun eigen manier een verschil te maken in en voor de samenleving. Het dragen van zorg voor de veiligheid en gezondheid van alle leerkrachten en studenten is hierin een absolute prioriteit.

Tijdens de COVID-19 pandemie werd duidelijk dat voldoende ventilatie cruciaal is om besmettingen onder controle te houden. HOGENT heeft daarom aan het begin van het academiejaar verschillende leslokalen geclassificeerd als ruimtes met een beperkte natuurlijke ventilatie. Om ervoor te zorgen dat fysieke lessen ook in deze lokalen door kunnen blijven gaan, heeft HOGENT de nodige COVID-19 preventiemaatregelen ingezet. Daarnaast is er besloten om een monitoringsoplossing te installeren die real-time inzicht geeft in de luchtkwaliteit.

ThingsFlow: een plug & play IoT oplossing

Voor de permanente monitoring van de luchtkwaliteit heeft HOGENT gekozen voor ThingsFlow van Kappa Data. Met deze oplossing kunnen zij de CO2, luchtvochtigheid en temperatuur meten.

ThingsFlow is bij HOGENT geleverd als plug & play Air Quality Kit, bestaande uit een IoT platform, IoT gateways en end-devices. De experts van Kappa Data hebben de oplossing op voorhand naar wens geconfigureerd zodat deze bij aankomst onmiddellijk geïnstalleerd kan worden. De hardware kan op elk gewenst moment ook verplaatst worden als er wijzigingen, zoals een verbouwing, plaatsvinden.

Meten is weten!

De CO2, luchtvochtigheid en temperatuur gegevens van de leslokalen worden verzameld in het ThingsFlow Education Platform, deze is door Kappa Data speciaal ontwikkeld voor scholen.

De directie en preventieadviseurs van HOGENT kunnen op elk moment de verzamelde data raadplegen op globaal, verdiepings- alsook klaslokaal niveau. Leraren en studenten kunnen ook vanuit het klaslokaal het actuele CO2-gehalte en de luchtkwaliteit opvragen door de QR-code die aan de meettoestellen verbonden zijn te scannen.

Met deze inzichten doet HOGENT direct inspelen op de actuele situatie en kijken ze wat de impact is van bijvoorbeeld een toestroom aan verse lucht als een raam open gezet wordt of de ventilatietijd ingekort wordt. Hierop zijn besluiten genomen zoals het inkorten van de lesduur met een half uur en het verlengen van de pauzes. Daarnaast gebruiken ze de data om de preventiemaatregelen nog beter af te stemmen op mogelijke risico’s en de beslissingen hiervoor te onderbouwen.

HOGENT heeft de lokalen op campus Schoonmeersen inmiddels voorzien van 70 toestellen. En de gebouwen op campus Mercator zijn voorzien van 40 devices.

Geen reacties

Geef een reactie