Kleine bedrijven kwetsbaarder voor cyberdreigingen: Wapen jezelf tegen cybercriminelen

Kleine bedrijven kwetsbaarder voor cyberdreigingen: Wapen jezelf tegen cybercriminelen

Veel mensen denken ten onrechte dat cybercriminelen zich alleen richten op grote bedrijven om grote financiële winsten te behalen. Niets is echter minder waar. Recent onderzoek toont aan dat 43% van alle cyberaanvallen gericht is op kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s). Nog zorgwekkender is dat 60% van de bedrijven die slachtoffer werden van cyberaanvallen binnen zes maanden gedwongen werd hun activiteiten te staken vanwege de vernietigende financiële gevolgen. Whalebone Immunity speelt een cruciale rol om deze cyberaanvallen tegen te gaan.

Minimale beveiliging maakt KMO’s ideale doelwitten

Een van de belangrijkste redenen achter de cyberaanvallen op kleine en middelgrote ondernemingen is de gedachte dat hun netwerken en databases vaak onvoldoende beveiligd zijn. Velen denken dat hackers geen reden hebben om hen aan te vallen. Grote ondernemingen daarentegen investeren doorgaans fors in robuuste beveiligingsmaatregelen, waardoor de planning en uitvoering van aanvallen een complexe en onzekere onderneming wordt. Hierdoor kiezen hackers vaak voor kleinere doelwitten met een grotere kans om met succes gevoelige data te stelen of financiële winst te behalen.

Toenemende complexiteit van cyberaanvallen

Uit een uitgebreide studie van Sophos blijkt dat de dreiging toeneemt. Cyberaanvallers gebruiken meer dan 500 verschillende tools en technieken om data en geld te stelen van allerlei bedrijven. Met de constante toename van cyberaanvallen is het belangrijker dan ooit om het netwerk van uw bedrijf te beschermen.

Bedrijven van alle groottes beschermen

Zelfs bedrijven zonder speciale IT-afdelingen kunnen essentiële stappen ondernemen om hun bedrijfsvoering te beveiligen. Er zijn twee fundamentele pijlers voor bescherming die een groot verschil kunnen maken, zelfs voor bedrijven met beperkte technische middelen:

Preventie: Door ervoor te zorgen dat medewerkers goed worden geïnformeerd over online scams, is men minder vatbaar voor dit soort bedrog. Het up-to-date houden van software is essentieel om bekende aanvalsvectoren te dichten, terwijl sterke wachtwoorden een extra laag beveiliging bieden. 24/7 geïntegreerde antivirus- en firewallbeveiliging op alle computers van het bedrijf kan veel dreigingen filteren. Gezien de toenemende complexiteit van aanvallen is het echter cruciaal om een onderhoudsvrije beveiligingsoplossing op netwerkniveau te implementeren. Dit type oplossing vereist geen installatie op apparaten van gebruikers en beveiligt op doeltreffende wijze mobiele apparaten en IoT-apparaten die steeds vaker het doelwit zijn. DNS-beveiliging kan bijvoorbeeld kwaadaardige domeinen identificeren, zodat medewerkers niet het slachtoffer worden van scamemails of sms-aanvallen.

Het domino-effect van datalekken
Het grootste gevaar van cyberaanvallen is de diefstal van gevoelige bedrijfs- en klantgegevens, zoals financiële informatie, accounts en inloggegevens. Deze gestolen gegevens kunnen op verschillende manieren worden misbruikt, zoals inbreuken op intranetten, infiltratie van databases of aanvallen op apparaten van individuele medewerkers. Aanvallers verkopen deze data vaak op hackersfora, wat een reeks van opeenvolgende aanvallen kan in gang zetten.

Gevoelige gegevens beschermen

Het beschermen van gevoelige gegevens is van het grootste belang. Dit kan worden bereikt door continue monitoring van openbaar toegankelijke bronnen of door een abonnement te nemen op een dienst die de verkoop van gegevens op het dark web bijhoudt (Identity Protection). Er kunnen onmiddellijk waarschuwingen worden verstuurd wanneer er gevoelige gegevens worden ontdekt die verband houden met het domein van een gebruiker.

Het risico van het betalen van losgeld

Ransomware-aanvallen vormen het op één na meest voorkomende type cyberaanval. Cybercriminelen krijgen toegang tot de database van een bedrijf, versleutelen deze en eisen betaling voor het herstel van de toegang. Het betalen van losgeld garandeert echter niet dat de data wordt hersteld. In 2021 kreeg slechts 58% van de bedrijven die losgeld betaalden hun data daadwerkelijk terug, terwijl 32% een extra losgeld moest betalen voor toegang. Bovendien zijn de geëiste bedragen aanzienlijk, met een wereldwijd gemiddelde van €190.000 in 2022.

Misbruik van menselijke fouten door phishing-aanvallen

Phishing, smishing, spearphishing en aanvallen met homografen of punycode zijn de belangrijkste methoden die cybercriminelen gebruiken om toegang te krijgen tot bedrijfsdatabases. Bij deze aanvallen worden e-mails, sms-berichten en chatberichten gebruikt die op overtuigende wijze betrouwbare bronnen nabootsen, zoals CEO’s van het bedrijf, serviceproviders of goed gekopieerde automatische interne systeemberichten. Via deze “social engineering”-aanvallen worden gebruikers gemanipuleerd om hun inlog- of betalingsgegevens te onthullen, wat kan leiden tot datalekken die hele bedrijfsnetwerken in gevaar brengen.

Uitgebreide netwerkbeveiligingsoplossingen

Een veelvoorkomende misvatting is dat firewalls en antivirus software voldoende zijn om een bedrijf te beschermen. Deze programma’s vormen weliswaar de basislaag van een bredere beveiligingsarchitectuur. Effectieve verdediging vereist netwerkbeveiliging die geavanceerdere aanvallen kan afweren, zoals DNS-tunneling (DNS-spoofing), zero-day-dreigingen en aanvallen op IoT-apparaten.

De rol van netwerkbrede DNS-beveiliging

Een geavanceerde oplossing is netwerkbrede DNS-beveiliging, zoals Whalebone Immunity. Deze oplossing vereist geen speciale hardware en beveiligt uw hele netwerk onmiddellijk zodra de gratis proefperiode van twee weken is ingesteld (gewoonlijk duurt dit 2-3 uur). Het werkt zonder dat er software op de apparaten van medewerkers hoeft te worden geïnstalleerd en biedt netwerkbeheerders gedetailleerd inzicht in het DNS-verkeer, tot op individuele apparaten of gebruikers.

Bovendien beschermt Immunity externe medewerkers die thuis of op andere locaties werken, waaronder onbeschermde omgevingen zoals cafés of tijdens zakenreizen. De meegeleverde functie ‘Identity Protection‘ waarschuwt u niet alleen voor nieuwe datalekken, maar ook voor gevoelige data die in de afgelopen 20 jaar is gestolen en die verband houdt met uw domein. Bekijk een korte video over hoe Immunity uw netwerk beschermt, plan een demonstratiegesprek in en profiteer van een gratis proefversie van 14 dagen.

Zit je nog met vragen?

Contacteer ons gerust via [email protected] en wij helpen je graag verder!

Geen reacties

Geef een reactie