Interview met wereldrecordhouder zevenkamp Jente Hauttekeete

Interview met wereldrecordhouder zevenkamp Jente Hauttekeete

Ondanks zijn drukke agenda, maakte onze wereldrecordhouder Jente Hauttekeete wat tijd vrij voor een interview. De amper 20-jarige atleet blijft maar records verbreken en daar zijn wij als sponsor apetrots op! Met enkele records heeft Jente bovendien een wereldrecord beet: in februari 2021 verbeterde hij in Frankfurt het 11 jaar oude wereldrecord U20 op de zevenkamp. Daarbij werd hij de eerste junior ooit die meer dan 6.000 punten kon sprokkelen. Onlangs werd hij probleemloos nationaal kampioen tienkamp. De atleet van KAAG totaliseerde 7.722 hierbij punten.

 

Jente, je bent gespecialiseerd in meerkamp. Wat houdt dat precies in?

Bij meerkamp heb je 5 proeven per dag, verspreid over 2 dagen. Je doet dus heel veel onderdelen van atletiek in één dag. Je moet echt een allrounder zijn! Verspringen, kogelstoten, hoogspringen, hardlopen, ga zo maar door.

Klinkt zwaar! Wat doe je nog naast meerkamp?

Zwaar is het zeker, maar hoe beter je wordt hoe leuker het is om te trainen. Ik studeer voor leerkracht lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie. Ik train 14 tot 16 uur per week, en pak ook nog 5 à 6 uur op school mee. Dit betekent wel dat ik 5 jaar zal doen over mijn studie in plaats van 3 jaar. You win some, you lose some.

Mooie uitspraak. Heb je nog een ander motto waar je achter staat?

Natuurlijk. Als topsporter draait je hele leven om één ding: competitie. Ik moet dus leren omgaan met verlies. Ik kan niet altijd winnen. Ik probeer zeker nog wel tijd voor andere dingen te maken. Met vrienden afspreken is soms wat moeilijker, maar ik blijf contact houden dankzij sociale media. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen dankzij mijn sport en ben ook closer geworden met mijn broer. Vroeger sportten mijn broer en ik al vaak samen, we waren nogal fan van onze trampoline. Daar konden we uren op ravotten. Wij hebben een sterkere band gekregen dankzij atletiek. Uiteindelijk ben ik ook in die wereld terechtgekomen via mijn ouders toen ik ongeveer 6 jaar oud was – ik was vaak nét wat beter dan de anderen en belandde nog wel eens op het podium. Waar ik nu sta, heb ik dus vooral te danken aan mijn familie.

“Waar ik nu sta,

heb ik vooral te danken aan mijn familie”

Om terug te komen op de sport zelf – wat is jouw krachtvoer voor een wedstrijd?

Ik focus op koolhydraten en suikers. Een meerkamp is een ontzettend lang evenement waar je hele lijf gebruikt wordt. Zoveel mogelijk energie binnenkrijgen is belangrijk. Ik denk aan pasta met spaghettisaus, een koek van de bakker met snelle suikers, peperkoeken en sportrepen. Ook moet ik al een week van te voren beginnen met meer water drinken – mijn urine moet mojitokleurig zijn.

Bij topsport hoort natuurlijk ook aandacht. Hoe ga je om met deze belangstelling?

Het is zeker iets nieuws voor mij. Ik heb me altijd gefocust op de sport zelf en niet zozeer op alles wat er bij komt kijken. Ik krijg veel aandacht van Sporza Radio, Sportweekend en dat soort dingen. Met mijn wereldrecord heb ik in de krant gestaan. Dat blijft heel gek!

Je wereldrecord zal je vast voor altijd bijblijven. Zijn er nog momenten die je nooit meer zal vergeten?

De eerste dag toen ik op het Europees Kampioenschap stond. Ik weet nog heel goed dat ik kippenvel kreeg. Ik had nooit verwacht om het EK te winnen. Ook mijn eerste gouden medaille zal ik nooit vergeten. Het was mijn eerste Belgische titel, bij de Kadetten toen ik 15 à 16 jaar was. Dat moment blijft me altijd bij.

Mijn wereldrecord op zevenkamp natuurlijk ook, dat hoeft niet eens gezegd te worden. Ook toen ik een zilveren medaille kreeg op het WK Atletiek in 2021 blijft me bij. Het was tóch een beetje een teleurstelling. Ik heb ontzettend hard getraind om te winnen zodat ik alleen maar blijheid voel bij mijn resultaten.

Het verleden is mooi om op terug te kijken, maar de toekomst is ook belangrijk. Waar wil jij naartoe nu er allemaal deuren voor jou opengaan?

Ik wil zeker verder in de atletiek. Ik heb mijn doelen gezet op de Summer Olympics in Parijs in 2024 en de Summer Olympics in Los Angeles in 2028. Ik wil klaar zijn met mijn studie in 2023 en dan een sabbatjaar nemen. Na mijn atletiekcarrière, misschien na LA in 2028, wil ik graag aan de slag gaan als trainer.

Heb je nog plannen om die doelen te bereiken?

De Olympische Spelen binnenkomen doe je natuurlijk niet zomaar. Ik ben er wel heel erg mee bezig en ik zie het echt gebeuren. Mijn hordes zet ik hoger, ik verzwaar mijn kogel en discus. De limiet verschilt per jaar, maar ik zorg ervoor dat ik mezelf blijf uitdagen.

Wat is een no-go als topsporter?

Voor een sporter moet alles met mate. Het kan wel, dat kan geen kwaad, maar je kan weinig uitschieters hebben. Ik moet ook heel erg op mijn voeding letten. Ik loop bij een diëtiste voor een voedingsplan en gebruik Etixx sportnutrition. Alcohol mag in principe ook niet.

Dus katers zijn niet weggelegd voor jou?

In principe niet, nee. Ik heb ook wel eens rustperiodes – die duren dan 3 weken lang. School gaat wel gewoon door. In deze tijd mag ik op feestjes wel nog eens een biertje drinken.

Wij als Kappa Data sponsoren jou al een tijdje. Wat vind je hiervan?

Ik voel vooral verbazing, natuurlijk. Ik weet wel dat sponsors horen bij topsport, maar het voelt toch een beetje unreal om daar zelf mee te maken te krijgen. Het geeft mij vooral extra motivatie om meer te gaan trainen!

Heb je enkele tips voor beginnende sporters, voor onze lezers die misschien willen beginnen met sport of atletiek?

Het belangrijkste is dat je niet meteen te veel moet doen. Zeker als je net begint ben je erg enthousiast en wil je keihard knallen, maar het is juist belangrijker om rustig de sport op te pakken om blessures te voorkomen. Met een normaal tempo is de kans ook veel groter dat je het sporten volhoudt, want die 5x per week doe je één keer en daarna waarschijnlijk nooit meer. Volhouden is dus de boodschap, want je wordt vanzelf beter in wat je doet.

Daarnaast moet je soms opofferingen doen. Laat de koekjes liggen en pak een stuk fruit. Je gebruikt je lichaam op een hele intensieve manier, dus daar moet je dan ook goed voor zorgen.

Verder is goede begeleiding en goed materiaal heel erg belangrijk. Als beginnend sporter is er gewoon een grote kans dat je niet weet wat je aan het doen bent. Op zo’n moment kan een goede begeleider je enorm helpen.

Bedankt Jente voor dit interessante gesprek!

 

Patrick Casteels, Managing Partner Kappa Data: ‘Melanie Moreels, de mama van Jente, is al jarenlang een trouwe en loyale medewerker op de aankoopdienst van Kappa Data. We waren verrast om te horen dat zo’n belofte amper middelen krijgt om zich te ontwikkelen. Wij zijn dan ook bijzonder verheugd dat we met deze sponsoring een duit in het zakje mogen doen. Onze ultieme droom is natuurlijk om Jente ooit op de Olympische spelen te zien schitteren. We wensen hem alle succes toe.’

Heb je vragen voor ons? Aarzel niet om ons te contacteren!

Geen reacties

Geef een reactie