BlackBerry. No, not the phone…

BlackBerry. No, not the phone…

BlackBerry, nee, niet de telefoon. Zoals veel mensen, ken je BlackBerry hoogstwaarschijnlijk als het bedrijf achter de iconische reeks mobiele toestellen, die even geliefd waren bij gewone consumenten als bij de professionals voor wie ze waren gemaakt. Toch is BlackBerry al meer dan een half decennium geen hardwarebedrijf meer. Hoewel het bedrijf zijn merknaam in licentie heeft gegeven aan andere fabrikanten, heeft het sinds 2016 geen eigen smartphone meer gelanceerd.

BlackBerry Cybersecurity

Het moderne BlackBerry draait om software en cyberbeveiliging. De belangrijkste bron van inkomsten van het bedrijf is een lijn van diensten die mobiele apparaten en diverse andere eindpunten helpen beveiligen en software die rijke functionaliteit in verbonden voertuigen mogelijk maakt. Volgens Sarah Tatsis, een leidinggevende die meer dan twintig jaar bij BlackBerry heeft gewerkt, was de overstap van hardware natuurlijker dan het lijkt. “Er waren nogal wat uitdagingen, want het was een grote overgang, maar er waren ook veel kansen,” vertelde ze aan TechRadar Pro.

“Vanaf het begin is er altijd een focus geweest op cybersecurity bij BlackBerry. We hebben altijd veel nagedacht over hoe we gegevens op een veilige manier door onze infrastructuur kunnen verplaatsen. En die knowhow is toepasbaar in veel verschillende ruimtes.”

De zondeval

Op het hoogtepunt van zijn krachten rond 2010 had BlackBerry meer dan 40% van de markt voor mobiele toestellen in de Verenigde Staten in handen en ongeveer 20% van de wereldwijde markt. Dit niveau van alomtegenwoordigheid was deels te danken aan de kwaliteit en het ontwerp van de toestellen – de Pearl, Curve en Bold series waren allemaal hits – maar ook aan exclusieve diensten zoals BlackBerry Messenger (BBM), waarvan de toegang een soort statussymbool werd.

Men zegt vaak dat de komst van de iPhone in 2007 het einde betekende voor BlackBerry-toestellen, maar het bedrijf kon eigenlijk nog een aantal jaren standhouden nadat iOS en Android opkwamen. Met andere woorden, mensen waren nog steeds tevreden met hun BlackBerry-hardware. Volgens Tatsis had de val van het bedrijf meer te maken met software. De belangrijkste fout was volgens haar dat BlackBerry er niet in slaagde een marktplaats voor applicaties van derden te creëren.

De wedergeboorte

De overstap van hardware naar beveiliging was het geesteskind van John Chen, die in 2013 de rol van CEO van BlackBerry op zich nam. Bij de eerste aankondiging dat het bedrijf uit de hardwaresector zou stappen, onthulde Chen een drieledige strategie: BlackBerry zou zijn merknaam in licentie geven, zijn technologie inbedden in niet-BlackBerry-smartphones en zijn software uitbreiden om het groeiende aantal IoT-eindpunten te helpen beveiligen. De laatste doelstelling werd de basis voor het nieuwe BlackBerry. Na de overname van beveiligingsbedrijf Cylance, bekend om de kwaliteit van zijn op AI gebaseerde oplossingen in 2019, zette BlackBerry zich met nog meer overtuiging in voor zijn cyberbeveiligingsactiviteiten.

Tegenwoordig biedt het bedrijf een duizelingwekkend aanbod van diensten voor de bescherming van eindpunten en het beheer van mobiele apparaten die gebruikmaken van AI-technieken om bedrijven te helpen beschermen tegen geavanceerde cyberaanvallen.

Wie heeft er eigenlijk hardware nodig?

Weinig bedrijven hebben zo’n complete identiteitsverandering ondergaan als BlackBerry. En nog minder hebben dat met succes gedaan. Hoewel BlackBerry uit de hardwarebusiness werd gedwongen doordat het de kansen niet volgde, is het bedrijf volgens Tatsis nu in een ideale positie om te profiteren van de ingeslagen richting. Aangezien het aantal IoT-apparaten en verbonden voertuigen naar verwachting in een agressief tempo zal blijven toenemen, zullen zowel cyberbeveiliging als geavanceerde nieuwe functionaliteit bovenaan de agenda staan, stelt ze.

“We zijn echt enthousiast over waar we als bedrijf naartoe gaan. Het gaat erom te helpen innoveren en oplossingen te creëren die mensen en bedrijven helpen veilig en productief te blijven. Deze twee belangrijke gebieden van IoT en cyberbeveiliging zijn echt wat er in de toekomst nodig zal zijn voor veel van deze eindpunten.”

Wil jij graag meer informatie over BlackBerry? Ons Sales Team helpt je graag verder!

Geen reacties

Geef een reactie